WH^RL + Space Siren

12 jun. '24, 20:45–23:30Vera, Groningenvanaf5

Lo-fi folk and indierock

Jurgen Veenstra (Avery Plains, Moan, Moonlizards) maakt zijn solodebuut met wh^rl, een album waarin hij zich niet langer verschuilt achter groots geluid, maar een zachtere kant laat horen met pure en tedere lo-fi. De ongetrainde luisteraar zou het singer-songwriter noemen, maar de muziek gaat veel dieper dan dat. Het album is gevuld met decennia aan levenservaring, met invloeden van indierock, folk, blues, noise en ambient.

De 59-jarige zanger is al jaren een boegbeeld van de Groningse scene. Al dan niet als gepassioneerde voorstander van onafhankelijke muziek, dan als organisator van shows, of als muzikant. Jurgen Veenstra laat zien dat hij geen grootse geluiden nodig heeft om een emotionele impact te maken, dit maakt dit soloalbum een essentiële toevoeging aan zijn muzikale geschiedenis.

Na langere tijd radiostilte, laten de special guests van de avond en tevens Nederlandse indie legendes Space Siren eindelijk weer wat van zich horen. In 2023 brachten zij een nieuw album, DGDABE, uit. Met gelaagde gitaren en een zoete stem lokt de band je naar binnen. Space Siren is humeurig zonder zwaar te zijn, de muziek klinkt alsof ze heel goed weten wat ze doen, maar dat geheim zullen ze nooit verklappen.